Thursday, April 21, 2011

PANAS yg MENYELERAKAN

Salam buat semua...

 

PANAS...PANAS...lagi MENYELERAKAN...apakah itu...? nak tau...jum..
.
.
IIIIIIIIIIIIII
IIIIIIIIIIIIII
IIIIIIIIIIIIII
IIIIIIIIIIIIII
IIIIIIIIIIIIII
IIIIIIIIIIIIII
IIIIIIIIIIIIII
IIIIIIIIIIIIII
IIIIIIIIIIIIII
IIIIIIIIIIIIII
IIIIIIIIIIIIII
IIIIIIIIIIIIII
IIIIIIIIIIIIII
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
IIIIIIIIIIIIIIII
IIIIIIIIII
IIIIII
III
.
.
.
ini bukan cerita 18sx juga bukan resepi nak di kongsi...
Bubur lambuk - panas2
tapi nak cerita perihal kenangan bubur lambuk @ bubur nasi..
aku memang dari kecil sukakan bubur lambuk nie...
dulu maser tinggal kat Kg Bharu, Kuala Lumpur korang sure tau kat sana memang terkenal ngan bubur lambuk Masjid Kg Bharu yg biasanya di agihkan secara percuma di bulan Ramadhan...
di kala itu aku berusia dlm lingkungan 3-4 tahun (so biasanya x puasa laa-huhuhu)......setiap petang abang aku (abg Atan) berumur dlm 11-12thn akan beratur sambil membawa termos makanan (masa tu x de packing dlm plastik-masing2 bawa bekas sendiri)...biasanya pengagihan bubur lambuk bermula setelah solat Asar...bila abg aku dah balik...aku lah org pertama yg serbu bekas bubur lambuk...abg aku hanya menjeling geram melihat aku makan ngan berseleranya...tapi aku bukan laaa adik yg kejam...aku tau abg aku penat beratur nak ambil bubur tuuu so aku hanya makan semangkuk kecil dan akan mkn lagi bersama-sama abgku bila waktu berbuka tiba...
Abg Atan 2 dari kiri
 kisah bubur lambuk ini terus berlanjutan sehingga aku belajar di sekolah berasrama...
cuma bezanya kali ini bukan dr Masjid Kg Bharu tapi yg di masak oleh mak kesayanganku...
bukan x di sediakan makanan di asrama walhal lebih dari cukup (5 kali sehari) tapi bubur lambuk ini memang menjadi kegemaran aku..menu kat asrama x de plak bubur lambuk nie...so aku biasanya meminta mak masakkan bubur & dihantar ke asrama (mujur asrama aku area KL jer) setiap minggu...mangsa yg kena hantar bubur tu adalah abgku...hehehe...dan mak x akan hantar bubur tu cukup2 utk aku jer...biasanya mak akan sediakan dlm bekas yg besar so dapat laa aku kongsi ngan kengkawan lain...
utk seketika aku terpaksa melupakan bubur lambuk buatan mak ku kerna aku sambung blajar kat utara tanahair...yg x memungkinkan abg ku menghantar bubur kegemaran ku itu (maunya dia mengamuk kalau kena hantar jugak kan..kan..kan)..tapi aku masih dapat makan bubur kegemaran ku...cuma kali nie x lagi di panggil bubur lambuk tetapi moi sup (my favourite moi sup ayam goreng-kat cafe petronas UUM..ada lagi ker?)
kini..bubur lambuk tetap menjadi kegemaran ku...semalam aku request kat mak aku...
mak aku tanya aku "hang ngidam ker?"
aku pun tanya balik "kalau x ngidam x leh ke?"
mak jawap plak "kalau x ngidam, buat penat jer...kalau ngidam mak kesian kat hang mak masak laaa"
aku pun berkata sedih "alaaa...x leh laaa kalau camtu..."
tapi mak tetap mak...hari ni aku balik dari kerja aku singgah umah mak...
mak nampak jer aku terus berkate "mak tengah masak bubur lambuk"
aku pun jawap "YESS!!!...sayang mak!!"
Untuk sekian kalinya aku makan bubur lambuk...2 mangkuk lagi...perrrrggghhh!!! SEDAAAPP!!
TERIMA KASIH MAK!!!

Aku yang suka makan bubur lambuk,

Saturday, April 16, 2011

OdahOne Giveaway | Bersamamu Hidup Ini Indah Semuanya

Hmm...1st time join Give Away (GA)...just try my luck..yerlaa tuah ayam nampak di kaki...tuah airieda mana tau ada kat sini


Jom laa join...mudah jer syaratnya...hadiah dia menarik tuuuu...

Yang kena tag : Katek & MiSzlullaby
Tarikh tutup : 30 April 2011

Aku yg join GA,


Thanks

Salam...hye semua yang sudi singgah & baca blog Airieda nie...agak sibuk...membuatkan Ida x sempat nak update blog...kalau ikut nak update at least 3 entry seminggu namun apa kan daya kesibukan dan baru2 nie lappy Ida ade problem so nak online agak terhad...bergilir ngan adik -->Keyrull..haaaiii...susah..

He is the one who create my header
Haaaa...Perasan x Ida dah ade header..THANKS to Rahimi coz dia tolong buatkan header utk Ida...without any charges a.k.a F.O.C...so kalau ade yg nak header..leh laaa gi ke page dia...or klik sini..nak citer skit dia buat nie semua coz dia still student yg nak sambung blajar so gi laa blog dia N bantu ape yg patut...Tapi kalau ade yg nak bayar...terpulang...blognya x berat...senang nak masuk...teratur...dia buat IKHLAS selagi dia mampu buat...dan tidak ade tarikh tutup utk Header Free nie...so apa lagi gi laa singgah blog Rahimi...



Aku amat menghargai artwork,


Sunday, April 3, 2011

ALL u can EAT (Part 2)

Kita smbung lagi part 2 entri nie...
Kali nie acara makan2 STEAMBOAT ngan KELUARGA TERSAYANG...


In front of the Restaurant Malaya Steamboat
MALAYA Steamboat yg terletak di Prima Sri Gombak (owner restoran nie Melayu-so no worry about Halal status ok)...di buka setiap hari dari jam 5 ptg hingga 1 pagi...terdapat pelbagai pilihan 'seafood'..udang, ketam, sotong, mussels, kepah, kerang, bamboo clams, ikan..juga terdapat bebola seafood pelbagai jenis dgn pilihan sos ada lebih dari 10 home-made choice..sambal belacan, kuah asam, kuah yong tau foo, chilli sauce, tomate sauce, thai sauce..ready cooked foods pun ade...nasi & lauk2, mee goreng, meehoon goreng...kalau dah ade makanan sure laa ade minuman..as usual sejuk (sarsi, siran & oren) & panas (teh & kopi)...desserts plak ade ABC, aiskrim (6 flavours with condiments..choc rice, peanut, etc) & buah-buahan..
Korang bleh pilih nak duduk kat luar with fresh air atau duduk kat dlm with aircond...
Untuk semua di atas korang hanya perlu membayar RM23nett (dewasa) & RM10nett (kanak2: 4-12 thn)..
pesanan aku...kosongkan perut & x perlu berdiet kalau nak ke sini ok...


kat bawah nie pics airieda & family...


My Family enjoying their food at Malaya Steamboat

KhairulAzfar

Lots of seafood hah!!

Me & Adik

Our foods ready to eat

Kyerull sibuk menceduk steamboat

Baby octopus

Ais krim - pencuci mulut

Alalala...MANJE nyaaa...

Walau pun bertongkat tetap bergaya di depan Restoran


Aku yg makan steamboat lagi,




ALL u can EAT (Part 1)

Salam semua....hmm nie entri yang ke-3 yg perlu aku siapkan as per promise di sini...
Sekarang banyak tempat makan or restoran yg menawarkan hidangan buffet dgn harga yg berpatutan..
Entri kali nie nak criter pasal acara makan2 STEAMBOAT BUFFET..
2 tempat yg aku pergi...1di Serdang & 1 di Sri Gombak..


Memula aku nak citer yg kat Serdang...yang nie aku pergi ngan kengkawan ofis selepas waktu kerja..
Restoran Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS, MARDI) terletak berhampiran Hospital Serdang Putrajaya, UPM dan IOI Resort..di buka setiap hari dari jam 5 ptg hingga 11.30 mlm...terdapat lebih 150 pilihan hidangan buffet steamboat nya...Bayaran utk hidangan steamboat ini adalah RM19.90+ (dewasa) & RM9 (kanak2 umur 7thn ke atas)...Tempat nie boleh menampung sehingga 500 org dlm satu masa..juga ada kemudahan tempat letak kereta & surau...
Selain hidangan steamboat yg pelbagai (sampai x tau nak pilih yg mana) bersama pilihan tom yam & sup berempah ayam juga pelbagai pilihan sos...terdapat juga dessert ais krim & ABC, minuman percuma sejuk (kordial sirap, oren) & panas (teh tarik)...so saper yg nak datang sini ketepikan dulu diet anda & make sure perut kosong coz rugi ooo kalau datang sini makan ciput jer...
kalau buleh buat laa reservation dulu sebelum pergi sana...leh call no 012-3131091/012-3849091 atau boleh email di maepsrestaurant@hotmail.com


silalah lihat gambar2 kami di Restoran @ MAEPS..


Tgh tunggu tom yam & sup mendidih

Haa..ini antara yg hadir - kepanasan makan stimbot

Nak ais krim..?

Pilih kak long..jgn x pilih

tuu diaa...naik laa kolestrol...

ABC spesel satu!!!

Aku yg suka makan steamboat,

Saturday, April 2, 2011

PESTA DEGHOYAN a.k.a DURIAN

 Assalamualaikum....juga salam sejahtera buat semua pembaca & blogger yang singgah di sini...

Buah DURIAN a.k.a DEGHOYAN
DEGHOYAN a.k.a DURIAN a.k.a Raja Segala Buah...Ate teman hari nie nak ceghita pasai deghoyan nie...
Haaa kome semua baca sampai habis noo...Deghoyan nie merupakan sejenis buah tropika yang biasanya mudah di dapati di negara2 Asia Tenggara.. Bentuknya kebiasaannya bulat, berkulit keras & berduri...so ini sebabnya Deghoyan nie jadi Raja Buah-buahan... apabila dibuka akan terdapat 5 hingga 6 ulas deghoyan yg berwarna kekuningan atau krim...Rasanya begitu lazat dan berkrim...waaaahhh...meleleh dah ayor liur teman....Namun begitu ramai lebih mengenali Deghoyan nie di sebabkan baunya yg dikatakan begitu BUSUK...eeewww busuk ker...ate teman x plak rase cenggitu... bagi teman bau deghoya tuu wangi...apa plak kate kome2 semua? hmmm ntah laaa masing2 punya pendapat sendiri....

Ate ini laaa roper pokok deghoyan
Durian (Org Perancis memberi nama julukan sebagai "cheese-vending tree") adalah ahli keluarga bombax (Bombacaceae), pokoknya merangkumi baobabs berbatang tebal-Afrika dan Australia, Durian (khusus Durio  Zibenthus) mungkin berasal dari Kalimantan, dan hari ini pelbagai jenis yang ditanamkan terutama di Malaysia, Thailand, Indonesia, dan Filipina. Pohon durian, menyerupai elm Amerika, tinggi megah, mencapai hingga 120 meter. Untuk pertama lima tahun, pokok-pokok yang rapuh, memerlukan iklim lembap dan perlindungan dari penggerek buah-buahan dan daun-pemotong. Dari tahun kelima, ia mulai berbuah sekitar 40, pada tahun kesepuluh, boleh mencapai hingga 200 buah. Setiap buah hijau runcing boleh mencapai berat sehingga 3kg...haaa kat bawah nie plak info pasal Nutrisi yang ada pada durian...

Durian: Nutritional Information
Components Per 100-gram portion
Calories 153.0
Moisture 64.1 g
Protein 2.6 g
Fat 3.4 g
Carbohydrate 27.9 g
Minerals 103.9 g
Beta-Carotene 140.0 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B2 0.13 mg
Vitamin C 23.2 mg
source: Ministry of Agriculture Malaysia

Gula-gula durian

Dari durian nie macam2 yang boleh kome2 semua buatselain di makan begitu sahaja antaranya dimasak bersama santan & gula menjadi serawa/bubur durian, ada yg buat kek, jem juga gula2...ada juga yang maka dgn pulut bersama santan..terdapat juga yg peram isi durian menjadi TEMPOYAK..yg boleh di campur bersama sambal belacan atau di masak lemak tempoyak bersama pucuk ubi & ikan/udang... 




sambal belacan dengan tempoyak


Masak asam tempoyak


Di sebabkan baunya yang kuat...kebanyakan tempat x membenarkan durian ini di bawa masuk ke premis, kenderaan awam, penerbangan...

#################################################################################
Ok...kat atas tuuu serba sedikit info pasal durian...skang teman nak ceghita pasai laaa nie musim durian dah bermula kat area Tapah, bidor (perak)...atenya kerna terlalu banyak...harga deghoyan di sini jatuh ke RM1.50/kg...dan ade juga jual sehingga seringgit lebih sebiji...so kome semua bayangkan kalau kome kuar duit hanya RM50 dah boleh dpt dekat lima ploh biji buah deghoyan...
Suami teman org Tapah so dpt laaa teman & keluarga teman berpesta makan buah deghoyan nie...yg PALING SUKE dan JUARA makan deghoyan nie ialah abah teman...dia buleh hadap mkn deghoyan sampai 4-5 biji skali...perggh!! kalau teman dah tentu bleh domam dibuatnya kerna deghoyan nie panas...PETUA org tua..kalau dah makan deghoyan nie kita tuang ayo masak kat pangsa deghoyan pastu minum air tuu dr pangsa deghoyan..insyaallah xde laa kepanasan coz makan byk deghoyan nie...satu lagi PETUA..pas makan durian...kita makan lak buah MANGGIS kerna kate dema manggis nie sejuk...
tak cukup berpesta deghoyan kat umah...teman bawa satu tupperware ke opis (mujur x kena marah)..itu pun teman letak kat pantri...baunya semerbak jer...so dapat laa kawan2 teman merasa juga buah deghoyan yg teman bawa pulang dari Tapah itu hari...

Aku penggemar deghoyan,