Background

My Precious...

Thursday, January 27, 2011

~Puteri Ayu~

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.....

Hye semua, lame x update kat blog nie...haaa jgn salah paham dengan tajuk kali ni bukan nak cerita pasal Puteri @ seseorang yg Ayu...tapi Ida nak berkongsi resepi Kuih/Apam Puteri Ayu...pernah korang semua makan kuih nie...? hmmm Ida & famili memang suka ngan kuih nie...
Haa ini laaa ghopernya Kuih Puteri Ayu

Ok..dah kenal...so meh kita teruskan ngan bahan-bahannya:

2 cawan tepung gandum (nak hasil lebih cantik leh guna tepung super fine/super white)
3 biji telur (telur ayam tau)
1/2 @ 1 cawan susu segar (leh ganti ngan santan-lagi lemak)
1 1/2  cawan gula  (kalau yg suka manis leh laa tambah lagi 1/2 cawan-tapi x yah nnt dpt kencing manis)
1 sudu teh Baking Powder-Double Action (leh dptkan kat kedai jual bhn2 kek)
1 sudu teh ovelet (yg nie pun sama leh dptkan kat kedai jual bhn2 buat kek)
1 sudu teh esen pandan
pewarna hijau 
1 biji kelapa parut (putih)
*p/s: kalau kat umah korang ade tanam pandan amik 2-3 helai daun pandan blend then tapis...dah dpt natural kaler ijau n esen pandan...
sedikit minyak masak (utk sapu kat acuan supaya kuih x melekat)

haa..ini plak sebahagian daripada bahan2 tadi - yg kaler oren tuu laa ovelet (utk bagi gebu)

dah ada bahan2 nya...ok sekarang kita ke cara2 nak sediakan kuih nie...Ooppss..sebelum lupa...nak buat kuih nie kena ada acuannya...kat bawah nie bentuk acuannya...

Sekarang baru cerita cara-caranya:
1) Pukul telur & gula hingga kembang (Ida masukkan jer dalam mixer)
2) Masukkan susu segar, baking powder, ovelet, pewarna, esen pandan ke adunan telu dan gula tadi. Adun sehingga sebati/mesra...
3) Masukkan tepung sedikit demi sedikit...adun hingga sebati...dah siap letak ke tepi..

4) Masukkan kelapa parut ke dalam acuan-yg telah di sapu ngan minyak..(tekan supaya padat)

5) Sudukan adunan tepung tadi ke dalam acuan yang telah di letakkan kelapa parut. Sambil tuu boleh laa panaskan pengukus...

6) Kemudian kukus kuih selama lebih kurang 10-15 minit (sehingga masak)...

7) Keluarkan dari acuan & hidangkan....

 Haaa...amacam..senang jer kan...so slamat mencuba...lain kali Ida cerita resepi lain plak...


Wasalam & Adios






2 comments:

Jan@Afzan said...

nak sikit...hehe.. nak buat maleh..well, aku kan tak reti masak..nnti gathering ko buat tau

~Airieda~ said...

hehehe...insyaallah...biler kita gathering aku buat special tuk ko ek...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Waktu Solat : Solat sebelum terlambat