Background

My Precious...

Saturday, February 26, 2011

Roti Poket 'Doraemon' Berinti

Hye..hye..hye..
Kita bertemu lagi  dalam arena masak-memasak...hehehhe...ok ari nie nak kongsi resepi Roti Poket 'Doraemon' Berinti...resepi nie saya dapat dari email yg hanya ade gambar without any explaination..so saya pun agak2 laaa sukatan utk bahan2nya...so mula2 saya senaraikan bahan2 mengikut fahaman saya laaa...utk resepi nie terdiri 2 bahagian iaitu...

A) Roti Poket 'Doraemon' :
Sebuku Roti 'Gardenia' (kalau suka brand lain leh tukar)

2 biji telur ayam (di pukul)

Serbuk Roti a.k.a Bread crumb (leh beli kat pasaraya @ kedai bahan bakeri)

Minyak utk menggoreng

B) Inti : 
Isi ayam (dipotong kecil2)

 2-3 biji bawang besar (dipotong dadu)

Sebiji cili capsicum a.k.a cili cameron (dipotong dadu)

2-4 sudu besarMayonis
Serbuk lada hitam

Butter/marjerin/minyak utk menumis.

Ok...dah ader semua bahan2...so kita mulakn ngan Poket 'Doraemon'
Amik 2 keping roti gardenia...pastikan kedudukan berlapis..kemudian kita gelekkan kedua-dua roti tersebut..

Pastu cari laa aper2 yg bulat (mangkuk ker cawan ker)...nak buat aper? haaa buat cam kat bawah nie :

haaa begini laaa hasilnya...


pastu kasi celup dlm telur

kemudian kita kasi tampal ngan serbuk roti cenggini

lepas tu kita torojunkan ke dalam minyak panas

hasilnya macam nie...

kemudian kita belah dua roti yg telah di goreng tadi....HAaa kan cam POKET DORAEMON tuu...

Ok selesai ngan Poket Doraemon...skang kita nak wat inti nya plak..kali nie Airieda wat inti ayam...kalau x ske leh tukar ikut citarasa masing2...(daging, tuna, telur, kentang, etc..)

memula kita panaskan butter/marjerin

pastu kita masukkan bawang yg telah di potong dadu...masak hingga layu

bile bawang dah layu...masukkan danging ayam yg dah di potong kecil...masukkn juga serbuk lada hitam...
kacau bagi mesra...

biler dah mesra...ayam dah empuk...campurkan cili cameron yg di dadu tadi...

biler semua dah masak...masukkan mayonis...gaul hingga sebati...


dah siap inti nya....angkat & boleh laa di hidangkan ngan 'Poket Doraemon' itu...

Enak untuk hidangan petang...



Hmm...so selamat mencuba...enak...ringkas...


Aku hanya berkongsi,

16 comments:

zati said...

nyum2 sedapnyeeee *meleleh kejap tengah malam mcm nie* hihik, nak try bile balik rumah nanti :)

yaya_flanella said...

mcam sedpa je.. lapar pulak tengok..

~Airieda~ said...

@zati...cube jgn x cube mmg sedap...

~Airieda~ said...

@yaya-flanella...bukan macam jer...memang sedaaaap...ngeee sorry buat kamu rase lapar...

~iera nazirah~ said...

waaaa..bestnye..nk cubela resepi ni akak comel

~Airieda~ said...

@iera nazirah...hihihi sila laa cube..*malu* plak di panggil comel (Ida aper motif kome nie)

Khairulazfar Saad said...

pergh kak eda.. simple jer nk buat... aku dh bape kali tengok entry ni... aku NK?

putri noor syamimi said...

okey, giler lapa. nak cuba!!!!!! >_<

~Airieda~ said...

@Khairulazfar Saad...aku tunggu ko balik ek...kacang jer nak buat...biler ko cuti ari2 kita wat kelas masak ek..

~Airieda~ said...

@putri noor syamimi...cuba dik jgn x cuba...sempoi... ^_^

Achu said...

wah...xpernah tahu pun ni...
nk cuba!!!
tq^^

~Airieda~ said...

@Achu...haaa dah tau meh laa cuba..sedap tau?

ibu iza said...

Terima kasih kerana sudi share step by step cara nk buat.

Shila Mohd said...

Kenapa sy bt roti lain x menjdi.. huhu..

Siti Ruqaiyah 313 said...

Sedapnye.. Esok nk try la buat..

Siti Ruqaiyah 313 said...

Sedapnye.. Esok nk try la buat..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Waktu Solat : Solat sebelum terlambat